PSYCHOLOGEN- EN PEDAGOGENPRAKTIJK

Contact: mail icon

versiering pagina versiering pagina
Een opstelling is een manier om met behulp van anderen, representanten genoemd, een antwoord ter vinden op een individuele vraag of verlangen. Ze kunnen bijvoorbeeld opgesteld worden als verlangen of als een persoon. Het blijkt, dat representanten in staat zijn om waar te nemen en uit te drukken wat er speelt bij degene, die ze representeren, en dat ze op deze manier helpend kunnen zijn.

Opstellingen kunnen zowel in een groep als individueel (met de therapeut als representant) gedaan worden.
Opstellingen op de manier, zoals die ontwikkeld is door Franz Ruppert worden ook wel ‘opstellingen met het verlangen’ genoemd.

Ruppert heeft zijn werkwijze gebaseerd op bestaande theorieën over hechting en trauma.

Hij heeft beschreven wat traumatisering doet met mensen: trauma's zoals een ernstig verlies, misbruik of geweld, maar ook een onveilige of verstoorde hechting, kunnen ertoe leiden dat de bij het trauma horende pijnlijke gevoelens en ervaringen worden afgesplitst en dat zich overlevingsmechanismen ontwikkelen.
In een opstelling met het verlangen wordt doorgaans duidelijk waarom u uw verlangen nog niet hebt kunnen realiseren. Er wordt iets zichtbaar over u, uw levensgeschiedenis, en de belemmeringen van daaruit om uw verlangen te realiseren. Het kan bijvoorbeeld helder worden hoe uw manier van overleven ooit helpend en noodzakelijk was, maar nu niet meer voldoet en u belemmert in uw dagelijks leven en uw relaties. Of het wordt duidelijk, dat een deel van u nog zo bang is, dat iets wat je vroeger overkwam, weer gebeurt, dat die angst geregeld nog de kop opsteekt en verlammend werkt. Kijken in de spiegel, die de opstelling u biedt, onder ogen zien wat uw geschiedenis met u gedaan heeft, uzelf leren kennen, kan leiden tot een andere verhouding tot het verleden, een trauma, of voor u belangrijke personen. En tot vermindering van klachten of symptomen.

Aanbevolen literatuur:
Margriet Wentink: Je verlangen, dwaallicht of kompas? Uitgeverij Akasha.


Kappa versiering Kappa versiering Kappa versiering